07/07/2021

Duitse BASF investeert 1,6 miljard in Nederlands offshore windmolenpark

De vraag naar hernieuwbare energie is groot - ook bij het Duitse BASF. Het chemiebedrijf investeert daarom 1,6 miljard euro in 's werelds grootste offshore-windmolenpark tot nu toe - dat aan de Nederlandse Noordzeekust.
BASF en Vattenfall hebben een overeenkomst bereikt om bijna de helft van Vattenfall's windpark "Hollandse Kust Zuid" te kopen voor een bedrag van 300 miljoen euro. Een grote hoeveelheid groene energie is nodig voor de duurzaamheid van de industrie. De chemiereus heeft daarom een megadeal gesloten met het Zweedse nutsbedrijf Vattenfall om 49,5 procent van het windmolenpark Hollandse Kust Zuid te verwerven. De ingebruikneming van het windmolenpark is gepland voor 2023.
Met deze aankoop en de investering voor de bouw van het windmolenpark steekt BASF, dat ook lid is van DNHK, ongeveer 1,6 miljard euro in het project. Het is de eerste grote investering van het chemiebedrijf in installaties voor hernieuwbare energie.
Volgens Martin Brudermüller, CEO van BASF, zullen zij de klimaatdoelstelling alleen halen met voldoende groene stroom. "Het windpark Hollandse Kust Zuid zal hieraan een belangrijke bijdrage leveren," aldus Brudermüller. "Met deze investering verzekeren wij ons van aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Dit is een sleutelelement in onze transformatie naar klimaatneutraliteit," vervolgde hij.
De opbrengst van de Nederlandse windenergie zal in de eerste plaats worden gebruikt voor de levering van groene stroom aan de op één na grootste chemielocatie van BASF in Antwerpen. Jaarlijks verbruikt de fabriek ongeveer de helft van de groene stroom die voor BASF in Nederland wordt geproduceerd. De rest van de groene stroom is bestemd voor andere BASF-vestigingen en voor de coöperatie Vattenfall en haar klanten.
Bron: Handelsblatt, BASF

03/06/2021

Duits-Nederlandse handel trekt verder aan in het eerste kwartaal van 2021

In totaal bedroeg het handelsvolume in de eerste drie maanden van dit jaar meer dan 48 miljard euro. Dat is bijna op het niveau van 2019, toen het handelsvolume in dezelfde periode meer dan 49 miljard euro bedroeg. In 2020 was dat 46,5 miljard.

Sterk Duits-Nederlands partnerschap
Nederland blijft daarmee de belangrijkste handelspartner van Duitsland in Europa en nummer twee wereldwijd.
De goede betrekkingen tussen onze landen bevorderen het economisch herstel, verklaart Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in Den Haag. De door de pandemie versnelde verandering in alle economische sectoren biedt perfecte kansen voor meer technologische samenwerking tussen onze twee landen.
Bron: Destatis, DNHK

02/02 /2021


16 /10 /2020

Eerste Digital Adviesraad Top 2020

Het Dutch+German Network, onder leiding van Michiel Schlatmann, nodigt de adviesraad uit voor een digitale uitwisseling op 18 december.